Pozytywnie na wiosnę, czyli przepisy na wiosenne przesilenie
„W marcu jak w garncu” oraz „Kwiecień plecień bo przeplata” - te powiedzenia trafnie opisują pogodę pierwszych wiosennych dni. Zmiana pory roku to zawsze wyzwanie dla naszego organizmu. Jak sobie poradzić z przesileniem? Co jeść, aby cieszyć się wiosną i razem z przyrodą z nową siłą obudzić się do życia?
2017-04-10, 16:49

W walce ze zmęczeniem i znużeniem

Krótkie dni, mało słońca, niska temperatura. Po okresie zimowym często czujemy się znużeni
i zmęczeni. Warto pamiętać wtedy o kilku składnikach odżywczych, które pomogą w odzyskaniu dobrego samopoczucia.

Po pierwsze, magnez bez którego nasz układ nerwowy i mięśnie nie mogłyby pracować prawidłowo. Znajdziemy go w pełnoziarnistych produktach zbożowych, nasionach roślin strączkowych czy orzechach. Wpływa on korzystnie na organizm człowieka w stanach zmęczenia i znużenia. Wszystkich łasuchów ucieszy z pewnością fakt, że bogate w magnez jest także kakao, czyli podstawowy składnik np. czekolady. Stawiajmy jednak na niewielkie ilości jej gorzkiej odmiany, gdyż zawiera duże ilości tego składnika. 

W walce ze zmęczeniem pomocna może okazać się również witamina B2 i niacyna, biorące udział
w metabolizmie białek, węglowodanów i tłuszczów w naszym  organizmie. Źródłem niacyny są m.in. mięso drobiowe, korzeń pietruszki i nasiona roślin strączkowych. Dodatkowo pomaga ona w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Z kolei witamina B2, zawarta w produktach mlecznych oraz jajach, wpływa na zdrowy wygląd naszej skóry.

Wiosną zadbajmy również o odpowiednią dawkę żelaza, które pomaga w walce ze zmęczeniem oraz wspomaga odporność. Żelazo znajdziemy przede wszystkim w czerwonym mięsie, produktach
z pełnego ziarna, ale także w żółtku jaja. Roślinnymi źródłami żelaza są z kolei zielone warzywa
i nasiona roślin strączkowych.

Lepszą przyswajalność żelaza uzyskamy dzięki włączeniu do diety produktów bogatych w kwas foliowy i witaminę C. Takie artykuły spożywcze korzystnie wpłyną na naszą odporność i funkcjonowanie
w okresie przesilenia wiosennego. Chcąc dostarczyć żelaza
w odpowiedniej dawce, sięgnijmy po warzywa i owoce np. paprykę, pomidora czy jabłko. W okresie oczekiwania na pierwsze świeże, sezonowe zbiory warto wspierać się mrożonkami i kiszonkami
– dodaje Katarzyna Zadka, dietetyk programu edukacyjnego ,,Żyj smacznie i zdrowo” marki WINIARY.

Na koniec pamiętajmy o witaminie D i selenie, które pomogą przetrwać okres przesileń bez przeziębień. Dobrym źródłem obu składników są ryby. Najlepiej wybierać gatunki obfitujące również w nienasycone kwasy tłuszczowe tj. makrela, śledź, łosoś czy pstrąg.

Przepis na szczęście

O zdrowie warto zadbać już od samego rana, przygotowując śniadanie. Poranną dawkę energii zapewni pełnoziarniste pieczywo podane z pastą jajeczną i makrelą. Ryby są źródłem kwasów omega-3, które wpływają pozytywnie na kondycję naszego mózgu. O naszą witalność zadba również pełnowartościowe białko oraz żelazo zawarte w jajku, a pełnoziarniste pieczywo poprzez dużą zawartość węglowodanów złożonych i błonnika, zagwarantuje uczucie sytości przez cały poranek.

Idealnym daniem na wiosenny obiad może być makaron razowy ze szpinakiem i orzechami włoskimi. Ten rodzaj makaronu zawiera wiele mikro- i makroelementów takich jak magnez, cynk czy żelazo.
Z kolei szpinak jest dobrym źródłem żelaza, a orzechy – witaminy młodości – witaminy E i dobroczynnych tłuszczy.

Z kolei na wiosenną kolację warto wybrać posiłek, który nie obciąży układu pokarmowego. Dobrą propozycją może być delikatna kasza kuskus podana w pomidorach. Dodając do niej ulubione warzywa bardzo szybko przygotujemy danie, które nie tylko przywróci nam siły po dniu pełnym wrażeń, ale również pomoże w walce z wiosennym przesileniem.

Oczywiście nie możemy zapominać o aktywności fizycznej, która pobudza  organizm do działania i dodaje energii. Warto zatem zatroszczyć się o ruch na świeżym powietrzu, tym bardziej, że wiosenne promienie słońca pomagają zapewnić odpowiedni poziom witaminy D  - jej niedobór prowadzi między innymi do osłabienia i utraty apetytu.

Więcej przepisów na pyszne i wartościowe posiłki na stronie www.zyjsamcznieizdrowo.pl.

KONTAKT / AUTOR
Wiktoria Szwejk
(+48 22) 544-05-16
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2024.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.